top of page

Jaké schopnosti bude muset mít kuchař v dalším desetiletí?


S tím, jak se svět gastronomie neustále vyvíjí, jsou dovednosti, které bude kuchař v příštím desetiletí potřebovat, stále rozmanitější a specializovanější. Abychom tyto dovednosti odhalili, musíme prozkoumat trendy v oboru a předvídat, jaká budoucnost čeká kuchařskou profesi. Naše zkoumání začíná rostoucím důrazem na udržitelnost a místní suroviny, což není úplná novinka, ale tímto směrem uvažuje stále menší část kuchařů bez ohledu na věk a praxi. Vzhledem k tomu, že si strávníci stále více uvědomují dopad používaných potravin na životní prostředí, musí šéfkuchaři více rozumět udržitelným zemědělským postupům a umět pracovat s různorodými surovinami. Z toho nám plyne, že zajímat se o původ základních potravin, rozpoznávat kvalitní a používat pro daný byznys ty nejvhodnější, je pro kuchaře schopnost, která se bude cenit vždy. Význam zdraví a wellness je na vzestupu a více lidí si uvědomuje, že být zdraví není automatické, pokud to vztahujeme na způsob svého stravování. Stále více lidí proto věnuje pozornost úloze stravy při udržování zdraví a kuchaři musí být zběhlí ve vytváření výživných a chutných pokrmů, které vyhovují široké škále dietních omezení a preferencí. Znát a využívat nové technologie se vyplatí. Vzhledem k tomu, že technologie hrají v oboru stále větší roli, musí být kuchaři také zběhlí v používání nových nástrojů a technik, které zlepšují nejen jejich kuchařské umění, ale jsou i efektivní při výrobě pokrmů. Samozřejmě vždy záleží na daném typu podniku, ale v zásadě se dá říci, že vařit efektivně s ohledem na úsporu času, energie, vody apod., je schopnost, která přispívá nejen k lepší výrobní ceně a s tím spojených provozních výdajů, ale také nám šetří naši planetu. Patří sem nejen tradiční kuchyňské vybavení, ale také řada špičkových technologických zařízení, jako jsou různé multifunkční technologie, skvělé a úsporné mycí technologie, ale dokonce i 3D tiskárny potravin :-) Nemůžeme znát vše, ale čím širší rozhled a dovednosti, tím lépe. Dalším významným trendem, je rostoucí obliba světové kuchyně. Vzhledem k tomu, že strávníci jsou stále odvážnější a vyhledávají nové chutě a kulturní zážitky, musí mít šéfkuchaři hluboké znalosti světových kulinářských tradic a schopnost vytvářet autentické pokrmy z široké škály kuchyní. Budoucnost kulinářského průmyslu je také úzce spjata s pokračujícím rozvojem platforem pro rozvoz jídel a objednávání online. Kuchaři musí být schopni vytvářet pokrmy, které dobře vydrží při přepravě a dobře vypadají na kameře, aby se tomuto trendu dokázali přizpůsobit a byli schopni splnit očekávání zákazníků. To je pro stále větší část gastronomie nutné a někdy je to z praktického hlediska velká výzva. Závěrem konstatujeme, že kuchař v příštím desetiletí bude muset mít širokou škálu dovedností, aby uspěl ve stále se vyvíjejícím kulinářském prostředí. Moderní šéfkuchař musí být jakýmsi kulinářským detektivem, který neustále hledá nové poznatky a techniky, aby si udržel náskok, od znalosti udržitelného zemědělství a zdravého vaření až po znalost nových technologií a schopnost vytvářet pokrmy, které budou zákazníci chtít.

To samé děláme i my. Neustále se zdokonalujeme při projektování a využíváme nových znalostí a technologií. Baví nás to, umíme to a to je základ pro skvělé projekty.

Náš tým je tu pro Vás.

gastroprojekce@gmail.com | +420 774 424 448 | +420 720 076 026



13 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page